Godt ute i det nye året, og hvordan går det egentlig med de nye vanene du skulle starte?
Vi gjetter på at du også har din historie med forsetter som virker himla gode og fornuftige i januar, og som du virkelig vil gjennomføre, men som i februar allerede er snøen fra i fjor.
Kan dette året bli annerledes?
Homo Sapiens er vanedyr som foretrekker at hverdagen er som den alltid har vært, for hjernen sparer energi og er tryggere på at kroppen overlever, om vi bare gjør som vi alltid har gjort. Det krever altså både utholdenhet og viljestyrke å bryte løs fra vante mønster og etablere nye vaner. Men det finnes råd.
Forfatteren bak boken “Thinking fast and slow”, Daniel Kahneman, peker på hvordan vi har to systemer i hjernen som begge har en finger med i hvordan vi skaper vaner. Det ene er det ubevisste, som automatisk tar oss gjennom dagen uten at vi bruker verdifull energi på å gruble over detaljer i hva vi gjør og i alt som skjer rundt oss.
Det andre er det bevisste, med de langsomme tankeprosessene som ofte har en bestemt hensikt. Det er dette systemet vi bruker når vi ønsker å skape nye vaner, der vi setter oss mål, veier fordeler og ulemper ved å fortsette som før, og se for oss resultatene av å få de nye vanene.
Utfordringen ligger i at våre gode intensjoner ofte blir overkjørt av det ubevisste systemet, bulldoseren med alle innarbeidede tankemønstre og vaner. Noen av dem har brukt hele livet på å bli en del av nervesystemet med mål om å sørge for vår overlevelse i denne verden, intet mindre. Vi har altså å gjøre med sterke krefter, og det kan virke umulig å endre vaner. Men som Charles Duhigg skriver i boken The Power of Habit:
“Endring går kanskje ikke fort, og det er ikke alltid lett, men med tid og krefter kan nesten enhver vane omformes”.
Tingen med vaner, ifølge Charles Duhigg, er at du egentlig ikke kan bli kvitt dem, de kan bare erstattes av andre vaner. Vaner utløses av triggere og vi får belønning i form av noe materielt eller en følelse. Vi søker alltid belønning og triggerne som utløser en vane, som at klokka blir 14 og du får lyst på en koffein, eller det blir fredag og du får lyst på sjokolade, vil alltid være der. Du vil alltid måtte stå opp, sove, spise noe i løpet av dagen, møte andre mennesker, søke behag, og en rekke andre ting. Derfor må du gjøre noe med det som skjer automatisk når det som trigger vanen skjer.
Om du vil endre morgenrutinen din fra bety slumring, mobilsjekking og tre kopper kaffe på rappen, til noe som gjør at du blir klar for dagen på ekte, må du erstatte noen vaner med andre. Kanskje erstatte at alarmen går – en trigger, og automatisk sjekker nyhetsappen – en belønning full av dopamin, med en ny rutine – for eksempel meditasjon, som også blidgjør systemet, men på en annen måte enn nyhetssjekking. For å endre en vane, må du beholde det gamle signalet og levere den gamle belønningen i form av en god følelse, men sett inn i en ny rutine som gir det det du vil ha.
Det er forskjell på vaner. Du har små vaner som du kanskje vil endre på, men en isolert endring av én liten vane kan gjøre at den endringen forsvinner i dragsuget av alt som fortsetter som før. Hvis du vil sove bedre, som i mange tilfeller har med vaner å gjøre, kan det å slå av Netflix en time før leggetid hjelpe. Men om du har en partner som gjerne vil avslutte dagen med Netflix, er du mindre rustet til å stå i endringen. Det er mer effektivt å endre nøkkelvaner. Et eksempel fra Charles Duhigg er trening.
“Folk som begynner å trene, begynner også å spise sunnere og bli mer produktive på jobb. De røyker mindre og viser mer tålmodighet med kolleger og familie. De bruker kredittkortene sjeldnere og sier at de føler seg mindre stresset. Trening er en nøkkelvane som utløser omfattende endringer”, skriver han i boken. Kanskje det også fører til mindre Netflix, om det er det du ønsker.
Klarer du ikke å stoppe når du først har åpnet en Melkesjokolade størrelse stor, men du vil egentlig spise sunnere? Ikke ha Melkesjokolade hjemme. Vil du begynne å løpe? Sett joggeskoene frem i gangen så du blir minnet på det. Det tar gjerne minst 30 dager før en ny vane har fått feste. Gjør det til en konkurranse med deg selv og sett et kryss i en synlig kalender alle de dagene du har gjennomført din nye vane. Og ikke prøv å spise elefanten i ett jafs. Som med det meste annet er det små steg og biter som gjelder. Et år har 12 måneder, og det betyr at du kan hvis du vil, på en måned og med ett skritt av gangen, skape 12 vaner som får godt feste. Vi heier på deg!
Slik at du har overskudd til å endre de andre vanene du vil endre
Kilde: Derric Chew
Fik du plutselig lys til å gjøre badstue til en vane? Vi har medlemskap i samarbeid med Bruce. Stort treningsutvalg og badstue i en pakke!
Copyright 2023 | KOK AS | All Rights Reserved