Hvis du noen gang har tatt badstue, har du antakelig merket at det skjer noe som gjør at du føler deg bra både under og etter badstubadet. Og siden du befinner deg her nå, lurer du kanskje på hvorfor. Hvorfor føles badstue bra for kroppen? Her er 5 fordeler med badstue, som kan gi svar.
Skrevet av: Guro Thobru
Når vi er stresset, frigjøres kortisol i blodet, og dette er bra når vi trenger å være skjerpet. Men er pulsen høy også når du ikke skal holde en viktig presentasjon eller flykte fra en glefsende hyene, kan det være at kortisolnivået i blodet er for høyt. Over lang tid kan for høye nivåer føre til en rekke helseproblemer. Å ta badstue reduserer nivåene av kortisol i blodet vårt, og stimulerer produksjonen av serotonin, ifølge funnene i denne artikkelen. Dette «lykkehormonet» får oss til å føle oss bra. I tillegg er badstubading en sanselig opplevelse. Stress er blant annet et resultat av tanker som spinner rundt i hodet, mens varme, svette, et kaldt bad i fjorden og kanskje essensielle oljer blandet inn i det hele gjør at du blir mer til stede i kroppen.
En bonus: Telefonen slår seg fort vrang inne i badstuen, så der er det frihet fra stressende plingelyder også.
Studier har funnet at regelmessig badstubad kan knyttes til bedre kardiovaskulær- og sirkulasjonsfunksjon, altså bedre funksjon i det som angår hjerte og blodkar. I denne artikkelen viser Forskning.no til en studie av 2315 middelaldrende, østfinske menn om badstuevanene deres over en periode på 20 år. Resultatene blant de badstuglade finnene tyder på at de som tar badstue to-tre ganger i uken har lavere risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer enn de som bare brukte badstue én gang i uken. De som var i innom fire til sju ganger i uken, hadde enda lavere risiko for å dø. En klar sammenheng mellom å ta badstue og å unngå død av hjerteinfarkt eller blodpropp er det ikke, men å ha en livsstil som inkluderer gode samtaler, avslapping og varme som senker blodtrykket, er noen av flere fordeler med badstue som kan forklare litt av dette bildet.
Å ta badstue er det enkleste trikset i verden for å “få på gløden!” Billigere enn de fleste behandlinger, og samtidig som en tar badstue kan en være sosial, kjenne endorfinene strømme gjennom kroppen og slå flere fordelsfluer i en smekk.
Men tilbake til huden!
Svette er en naturlig avkjølingsrespons på varme, men svette gjør også at bakterier skylles ut av epidermallaget – overhuden, og svettekanalene. Å rense porene på denne måten forbedrer blodsirkulasjonen og gir huden mykere kvalitet. Glød i et nøtteskall.
Vi sier ikke at du aldri mer trenger å trene, men om du trener for å bevare god helse er det verdt å vite at det som skjer i kroppen når du tar badstue, minner om de fysiologiske tingene som skjer når du trener. Ifølge denne studien fører gjentatt bruk av badstue til at kroppen øker sin evne til å beskytte seg mot celleskader, sannsynligvis på grunn av et biologisk fenomen kjent som hormesis.
Kort oppsummert er trening en form for hormetisk stressfaktor, og det er mange likheter i det fysiologiske mellom bruk av badstue og aerob trening med moderat til kraftig intensitet. Aerob kapasitet er avgjørende for at kroppen kan jobbe med relativt høy intensitet over lengre tid, som beskrevet i Store Norske Leksikon. En av mange fordeler med badstue er rett og slett at det kan være et alternativ til aerob trening for personer som ikke er i stand til å delta i fysisk aktivitet på grunn av kronisk sykdom eller fysiske begrensninger.
Og å være forkjøla er det vel ingen som har tid til. Heldig for oss som elsker badstue viser tysk badstumedisinsk forskning, oppsummert her, at bruk av badstue kan betydelig redusere forekomsten av forkjølelse og influensa. Ettersom kroppen utsettes for varmen fra en badstue og damp, produserer den hvite blodlegemer raskere, som igjen hjelper til med å bekjempe sykdommer og dreper virus.
I tillegg kan en tur i badstuen lindre symptomer på bihuletetthet fra forkjølelse eller allergi.
Da er det vel egentlig ikke noe mer å lure på?
Alle typer bedrifter, organisasjoner og offentlige arbeidsgivere benytter seg av KOK, både som del av helsetjenesten
og som et hyggelig og inspirerende samlingssted. Les mer om hva vi kan tilby bedrifter her.
© Copyright 2023 | KOK AS | All Rights Reserved