KVINNE - LIV - FRIHET

Tusen, tusen takk til alle som har bidratt til å støtte operasjon Kvinne – Liv – Frihet og Amnestys arbeid for kvinners rettigheter i Iran. Les her om hvordan det gikk.

Takket være din og andres solidaritet og giverlyst samlet vi inn nesten 43.000 kroner til Amnesty.

I tillegg har vi bidratt med 40.000 kroner i støtte og synliggjøring. Vi har annonsert for oppmerksomhet, gitt til selskapet Subvertising som gjorde saken synlig i Oslos gater og vi har brukt av våre interne ressurser.

En del ting kan heller ikke måles i kroner og øre. Vi har lært masse om hvordan det er å jobbe med innsamling til en god sak, og vi ser frem til neste gang vi kan gjøre noe tilsvarende! Det er mange viktige saker å støtte, og nå ønsker vi å velge oss ut noen hjertesaker å jobbe med hvert år.

Og ettersom Kvinne – Liv – Frihet handler om frihet, som er ekstra viktig for oss på KOK, er dette en sak vi kommer til å støtte igjen og igjen. 

Dette var, og er fortsatt saken

Den gryende frigjøringskampen i Iran trenger at verdenssamfunnets blikk rettes mot den modige, feministiske bevegelsen som er mer enn bare en liten flamme. De står på kanten av en revolusjon, og skal bevegelsen klare å skape et bål som brenner ned tyranniet er vi nødt til å gi dem vår støtte og solidaritet.

KOK ble startet med et ønske om å bygge en merkevare som bryr seg, og som blir stor nok til å kunne utgjøre en forskjell. Både i folks liv, men også i en større sammenheng.

For å nå ut til så mange som mulig som har lyst til å hjelpe samlet vi i mars inn penger til Amnesty på tre forskjellige måter. 

1: På Spleis

2: Via bookinger på KOK (du kan fortsatt donere et beløp når du booker)

3: Vi donerte 5 % av overskuddet i mars til Amnesty. 

Hvorfor Amnesty?

Amnesty International er den organisasjonen som best sprer innsikt og jobber for menneskerettigheter i Iran. Det er ellers vanskelig å få penger inn i landet for å støtte opposisjonen, derfor satser vi på Amnesty.
For det er håp her, og ditt bidrag teller.

Amnesty baserer seg på idéen om at hvert menneske kan utgjøre en forskjell – fordi det nytter når vi står sammen. De mottar ingen støtte fra stater, og det gjør at de alltid kan si sannheten om en hendelse eller maktmisbruk. 

De som våger å gjøre opprør mot makthaverne i Iran vil ha frihet til å leve livet på sine egne premisser.
Regimet svarer med møter vold, trusler og dødsdommer. Den frihet som vi så lett tar for gitt, kjemper nå kvinner i Iran en enormt modig kamp for å oppnå. Amnesty er der for å hjelpe dem. 

Vi tror at siden du har landet på denne siden vil du gjerne hjelpe, du også. Vit at din hjelp går til blant annet:

  • Etterforske og avsløre brudd på menneskerettighetene
  • Informere verden og stoppe maktmisbruk
  • Beskytte rettighetene til mennesker som er utsatt


Bidra også til Amnestys politiske slagkraft ved å signere aksjonen «Stopp henrettelsene i Iran»

Hvorfor nå?

Det er nå det gjelder. I september 2022 døde ei ung jente, Mahsa Amini, etter å ha vært i det såkalte moralpolitiets varetekt, og siden da har befolkningen demonstrert mot det undertrykkende regimet.

Iranske kvinner er i ferd med å reise seg opp og kreve frihet, og du kan faktisk bidra til at 90 millioner mennesker skal bli fri. Fri fra et regime som grisebanker småjenter på gata fordi de har tatt på hodesjalet feil. 

“Woman, Life, Freedom” er slagordet som favner motstanden mot frihetsinnskrenkelsen som overskygger livene til så mange iranere, og som for mange har gjort det hele deres liv. 

VIL DU HA MER INNSIKT I BAKGRUNNEN FOR OPPRØRET?

I dokumentarfilmen HITCH – An Iranian Story bilr landets historie flettet sammen med familiehistorie i kjølvannet av den iranske revolusjonen i 1979. 

Revolusjonære som motarbeidet Khomein ble tilintetgjort i stillhet. Datteren til en av dem som ble drept har laget denne filmen. Regimet i Iran benekter fortsatt de groteske lovbruddene og forsøker å skjule sine spor, men Hitch legger ut på jakt etter steder, objekter og gester som kan bidra til å stikke hull på stillheten. Antropolog og filmskaper Chowri Makaremi inviterer deg med på en reise inn i landskapet som politisk vold etterlater seg. 

nb_NONorsk bokmål