Hvordan bruke eteriske oljer i badstuen

Eteriske oljer fra ulike planter og urter har evnen til å få oss til å slappe av, gi oss energi, gjøre oss mer fokusert og hjelpe oss å sove bedre, for å nevne noe. Hvilke oljer kan du bruke til hva?

Skrevet av: Guro Thobru

Du har kanskje merket at lukt har en sterk evne til å frembringe minner, og følelser knyttet til disse minnene. En gammel flamme sin parfyme, anyone? Nybakte boller på visning? De små molekylene har nemlig fri bane inn i det limbiske systemet vårt – og amygdala og hippocampus, som er sentrene for følelser og hukommelse. Oljene kan piffe deg opp eller roe deg ned, booste humøret ditt og forbedre søvn. Hver sitt spesialfelt.

På KOK bruker vi eteriske oljer i aufguss-ritualer. I aufguss skyves varm damp med duft rundt i badstuen med en håndkle, og det er en sanselig og intens opplevelse. Vil du ha effekten av eteriske oljer uten at det blir riktig så varmt som med aufguss, kan du ha noen dråper i vannet, helle på steinene, lene deg tilbake og nyte den duften du har valgt.

Våre badstumestere har noen favoritter de bruker ofte, men du er og velkommen til å ta med dine egne som gir den effekten du ønsker.

Eteriske oljer for å stresse ned

Her trenger vi noen oljer som jorder sansene. Lavendel er klassikeren som virker avbalanserende på sinnet. Eukalyptus, peppermynte, sitrongress, geranium og sandeltre er også fine når du har behov for å senke skuldrene litt ekstra.

Bergamot kan løfte humøret om du er nedstemt eller trøtt, og kan ifølge denne studien samtidig senke nivået av kortisol,
som skilles ut når vi stresser. Det samme sies om salvie.

eterisk olje fra lavendel

Eteriske oljer for bedre søvn

Også her er lavendel en sterk kandidat. Å dryppe noen dråper på hodeputa er et godt triks, og tar du badstue sent på kvelden bør du ha denne i bagen. Her kan også kamille-olje være tingen. Ikke overraskende kommer den fra samme kilde som kamille-te, og er kjent for å være søvndyssende. Ylang Ylang er ikke like potent som lavendel, men har noen av de samme virkningene. Og så lukter den veldig godt, som er beroligende i seg selv.

Eteriske oljer for mer energi

Er det noe alle kan trenge i blant, er det en oppkvikker. Å ta en timeout fra verden i badstuen vil gi påfyll i hverdagen, og kombiner gjerne med en eterisk olje som virker positivt på humøret. Grapefrukt, ingefær, sitron, appelsin og timian har alle oppkvikker-egenskaper. Rosmarin er kjent for å øke konsentrasjon og oppmerksomhet, som kan føles energigivende. Og furu er en annen eterisk olje som gir energi – bare tenk på det påfyllet du kan få av en tur i skogen. Med eterisk furu-olje blir badstubading skogsbading i forkledning.

eterisk olje fra grapefrukt

Visste du at...?

På KOK samarbeider vi med det norske selskapet Volant, som har både rene eteriske oljer og blandinger med ulike effekter.
Med koden “KOK” får du 15 % rabatt på ditt første kjøp i nettbutikken.

Så da er det vel ikke annet å gjøre enn å pakke badetøy, håndklær, vann – og en olje i sekken, og bestille mini-spa med gode venner.

nb_NONorsk bokmål