Fordeler med isbading

Are you cold? Surprisingly, freezing a little more can help. And come into the sauna afterwards, it has exciting effects on the body.

Skrevet av: Guro Thobru.

Vinden fra Sibir sveiper i kalde drag gjennom luftaen og nummer fingrene på sekunder om du våger å ta dem ut av votten for å ta bilde av snøen som faller eller månen som lyser opp på den mørkeblå himmelen. Du hutrer videre på din vei, og tross boblejakke og fôrede sko skjelver du av kulde. Er det ingenting som hjelper? Joda! En helt gratis trend som er sunn på alle måter. Både for helsen, psyken, miljøet og det sosiale. Men også for deg som er konstant litt kald på vinteren.

Isbading kan herde deg mot kulde

Forskere ved Universitetet i Tromsø (UiT) har gjennomgått 104 artikler om hvilken effekt isbading har på helsen, og skrevet en artikkel som oppsummerer de viktigste funnene. Ett funn har vekket spesiell interesse, vi kommer straks tilbake til det.

Først må det nevnes at alle pattedyr har to typer fettvev, brunt og hvitt. Vi har mest av det hvite. Det fordeler seg over hele kroppen, og aller mest i mage- og hofteregionen. Det brune fettvevet finnes det mye mindre av hos et voksent menneske, for primæroppgaven til dette fettet er å sikre varmedannelse hos småbarn og dyr som går i hi, slik at de ikke nedkjøles.

Susanna Søberg er forsker på metabolisme, og har skrevet boken “Winter Swimming”. Under sin doktoravhandling var hun praktisk leder for en studie ved Universitetet i Købehavn som tok for seg temperaturregulering ved kalde bad kombinert med badstue.

Ifølge studien ser det ut til at vinterbading kombinert med saunabesøk gjør kroppen i stand til å tilpasse seg ekstreme temperaturer: både lave og høye, gjengir forskning.no.

Regelmessig bading i det kalde vannet, fulgt av en tur i saunaen, påvirker nemlig hvordan det brune fettet forbrenner energi og produserer varme. I en del av studien holdt deltakerne en hånd nede i kaldt vann i tre minutter. Både de som badet regelmessig i kaldt vann og kontrollgruppen reagerte på den lave temperaturen, men vinterbaderne tolererte det bedre. 

En annen del av studien, med kuldeeksponering før varmeeksponering, viste at brunt fett finjusterer kroppstemperaturen til en behagelig tilstand. Imidlertid viste ikke denne studien at deltakerne hadde mer brunt fett.

“Vi regnet med at vinterbaderne ville ha mer brunt fettvev enn kontrolldeltakerne. Men det viste seg at de i stedet hadde en bedre regulering av kroppstemperaturen”, sier Camilla Schéele, førsteamanuensis og gruppeleder på Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research (CBMR) ved Københavns Universitet til videnskap.dk.

Som en forlengelse av studiene har Susanna Søberg kommet frem til en spennende metode som viser gode resultater for å holde seg varm gjennom vinteren, 11/57. Den går ut på isbading og eksponering for badstuvarme 2-3 ganger i uken, med 11 minutter i det kalde vannet og 57 minutter i badstue totalt per uke, som gjør at:

  • Din termiske komforttilstand øker drastisk. Oversatt betyr det: Bli varm 
  • En reduksjon i total kroppsfettprosent gjennom lipidmetabolisme: raskere fettforbrenning. 
  • Energiforbruket øker ved aktivering av brunt fettvev: Kalorier lar seg lettere forbrenne. 
  • Vi potensielt vil sove bedre. Brunt fett kan være involvert i å regulere søvnmønsteret hos mennesker og gi bedre søvnkvalitet. 

5 tips til deg som er ny til isbading

  1. Øv deg hjemme med kaldt vann i dusjen. Får i gang blodsirkulasjonen og gir energi til å starte dagen med bravur!
  2. Husk at alle gruer seg, men ingen angrer. Vær snill med deg selv.
  3. For å senke stressnivået i kroppen kan du puste rolig inn mens du teller til 4, og så rolig ut mens du teller til 8. Gjør dette 3 ganger. Eller fler. Øvelsen aktiverer det parasympatiske nervesystemet og gjør at kroppen går ut av fight or flight og hjelper kroppen inn i hvilemodus (mer om dette i this article).
  4. Ta det forsiktig i starten, du behøver ikke hoppe. Kanskje dypper du bare tåa første gang. Deretter går litt ned på stigen. Og så kanskje slipper deg ned til skuldrene på tredje bad. Her finnes ingen fasit. Og husk igjen; vær snill med deg selv!
  5. Når du kommer opp anbefaler vi å stå litt på dekk før du går inn i varmen. Ro ned pusten, senk skuldrene og kjenn at kroppen varmer deg opp innenfra, blodsirkulasjonen får fart og du kjenner den berusende effekten av hormoncocktailen adrenalin og endorfin som kroppen frigjør for å passe på deg. Bra jobba 🙌

Vil du bli bedre rustet mot kulda og sove bedre? Book en badstue! Ved og isbad er inkludert.

en_USEnglish