Hvordan bli gladere

Vi på KOK er stadig nysgjerrige på hvordan vi kan få mer glede i hverdagen og generelt skape mer lykkelige liv. Intet mindre. Og selv om det vi tilbyr egentlig er glede og begeistring, er vi alltid på søken etter å lære mer om lykke, glede og positive vibber. 

Skrevet av: Kristin Lorange

Hvordan bli gladere

Her er noen tips vi har lest oss til i det siste. Det har hatt stor verdi for oss, og nå håper vi det kan gi også deg verdi.

1. Finn gleden i de små ting

“Do not ask your children to strive for extraordinary lives. Such striving may seem admirable, but it is the way of foolishness. Help them instead to find the wonder and the marvel of an ordinary life. Show them the joy of tasting tomatoes, apples and pears. Show them how to cry when pets and people die. Show them the infinite pleasure in the touch of a hand.
And make the ordinary come alive for them. The extraordinary will take care of itself.”

― William Martin, fra boken The Parent’s Tao Te Ching: Ancient Advice for Modern Parents

Om du har barn eller ei, så var du en gang et barn, og er du heldig er du det litt fortsatt. Det er mange av oss som ønsker ekstraordinære liv, eller stadig søker etter lykken der fremme. Uansett ambisjonsnivå har du alt å vinne på å søke gleden i de små, nære ting. Ja, det kan virke banalt, og for mange av oss i ironigenerasjonen krever det litt ekstra innsats å komme over behovet for å flire litt av mindfulness. Det fine ved det urgamle life-hacket å finne lykken i det ordinære liv er at det er som en muskel du kan trene opp. Og denne lille øvelsen vil gi deg rikdom og lykke.

Noen småting det er verdt å glede seg over er for eksempel vann, luft, mat og vennskap, en sky, en blomst, et smil.

Hvordan bli gladere

2. Gode rutiner

“Gjør din eksistens perfekt ved å sakte gjennomgå ditt livs rutine inntil du har mestret den. Gjør de vanlige tingene som utgjør livet ditt. Lær å utføre disse som en mester. Du vil få stor tilfredsstillelse fra dem.»

– John-Roger

Gode vaner og rutiner er et evig tema for mange. Kjenner du også at det finnes en lang liste med vaner du så absolutt burde innføre, og du vet så inderlig vel hvor godt det hadde gjort deg, men så sklir tiden bare bakover og livet snubler i veien? Da er du heldigvis ikke alene, og det er masse hjelp å få i gode bøker. Her er våre personlige anbefalinger.

  1. Atomic Habits – James Clear
    Dette er klassikeren i kategorien, bra sted å starte. Vitenskapelig basert og logisk forklart.

  2. The Creative Habit – Twyla Tharp
    Den legendariske koreografen Twyla Tharp beskriver hvordan du kan gjøre kreativitet til en ubevisst vane. Like aktuelt også for deg som ikke nødvendigvis jobber direkte med kreativitet.

  3. The 7 Habits Of Highly Effective People – Stephen R. Covey
    Over 40 millioner bøker er solgt hittil, og det er ikke uten grunn. Gir en god modell for hvordan bli mer selvstendig og ansvarlig og sette seg bevisste langsiktige mål.

  4. Better Than Before – Gretchen Rubin
    Gjennom interessante forskningsresultater og diverse case studies forklarer Rubin hvordan du først må kjenne deg selv før du kan bygge gode vaner. Masse enkle og virkningsfulle råd.

  5. Badass Habits – Jen Sincero
    Lettbent og uhøytidelig. Gjør problematikken mindre overveldende, samtidig som konkrete, evidensbaserte råd gjør det enklere å skape endring. Også her er hovedpoenget er at for å oppnå varig endring må du finne frem til hvem en egentlig er. Det høres vidløftig ut, men hun har en tydelig plan for å hjelpe deg dit, så det er bare å sette en fot foran den andre.

Det viktigste rådet er kanskje uansett å starte i det små, ikke prøv å gjøre alt på en gang. Da stiller du deg lagelig til for å mislykkes. Vi snakker av erfaring. Og når det er sagt har vi sett at ofte er det bedre å bare lese en bok tre ganger og så forstå og implementere prinsippene der heller enn å lese fem forskjellige og ende opp med å drukne i råd. Men et siste viktig tips følger under.

3. Snakk pent til deg selv

Så enkelt, og så virkningsfullt. De som tenker mer positivt takler som regel stress bedre, de har bedre immunsystem og de er mer lykkelige. Å la den indre kritikeren få for mye spillerom stjeler energi og selvfølelse, og dette kan skje helt uten at du vet det. Men om du føler tips 1, trener du oppmerksomheten din, som vil gjøre det enklere å observere når du snakker negativt til deg selv. Da blir det enklere å snu de negative tankene til å bli mer støttende. Om du ikke helt vet hva du skal si i stedet er et triks å snakke til deg selv som om du var et barn, en god venn, eller en gammel, søt kone som gjør så godt hun kan. For eksempel:

  1. Når du står opp om morgenen, si god morgen Gunda, håper du har sovet godt og at du får en fin dag. Kleint i starten, koselig etterhvert.

  2. Klapp deg selv på skulderen og gi deg ros når du når et lite delmål. Hvertfall 5 ganger om dagen. Skaper mestringsfølelse og motivasjon til å jobbe videre.

  3. Anerkjenn dine egne følelser og beskriv høyt til deg selv opplevelsen av å være trist, sint, ensom. Gi trøst og klapp deg selv på kinnet (ja, faktisk). Da blir det lettere å bearbeide og den negative følelsen vil passere fortere.

Takk for at du leste så langt, du er kul og vi håper du får masse nytte av våre små triks for stor glede!

en_USEnglish