8 råd til kvinnelige gründere

Jeg fikk en gang en kopp med teksten «Carry yourself with the confidence of a mediocre white man». Vi humret og syntes den var særs festlig, inntil jeg plutselig skjønte at teksten ikke var en joke, den var et helt essensielt råd. Det er kvinnedagen i 2024 og her er noen tall som sier litt om ståa i demokratiet Norge. 
  • 79 % av de private aksjeverdiene på Oslo Børs eies av menn
  • 16% av norske gründerbedrifter startes av kvinner
  • 5%  av kapitalen investert i gründerbedrifter i Norge kommer fra kvinner eller selskap eid av kvinner.
  • 93% av kapitalen investert i gründervirksomhet i Norge går til menn og bedrifter som startes av menn
kopp med tekst

God kjønnsbalanse i næringslivet, og viktigheten av dette for å sammen forme fremtiden, er virkemidler jeg mener har vært grovt undervurdert i den norske kvinnebevegelsen. Det vil være her mest kan gjøres for å oppnå reell likestilling. 

Og jeg tror ikke at vi skal ta fra menns kake og gi til kvinner, jeg tror på at vi skal lage mer kake. Ellers blir ting fort polarisert og vi risikerer en interessekonflikt ingen er tjent med. The future is female, ja bevares, men fremtiden er også samarbeid og styrke i å se hverandre som partnere heller enn rivaler. Spør en astronaut som har sett jorden fra verdensrommet. 

Det jeg har tro på er å styrke kvinners selvtillit og mulighet til å satse på seg selv og sin egen idé. Også fordi det er så jæskla gøy å bygge noe eget. Ofte tenners gnissel, men alt som er verdt å ha ligger utenfor komfortsonen. 

Større andel kvinnelige gründere fører til økt eierskap, flere kvinnelige investorer, bedre representasjon i styrene, i ledelsen og på alle andre områder der enkelte mener kvotering er løsningen. 

Så her er de altså; mine 8 råd på 8. mars for deg som vil bygge noe sjæl. Eller kjenner en som går med en drøm om å gjøre det. Send det videre! 

1. BESTEM DEG FOR HVORFOR

Å være gründer gir frihet, mestring, kraft og masse masse glede!! Men det kommer til en høy pris, i hvert fall for de fleste. Så da er det helt avgjørende at du har en soleklar forståelse av hvorfor du vil bygge noe eget, og hvorfor du har valgt nettopp det konseptet du vil utvikle. Det kan være fristende å bli med på noen annens reise, men uten at du står trygt i egen motivasjon vil du være mye mer sårbar for tvil når ting ikke går etter planen. Og kanskje viktigst av alt; det må være du selv som definerer hva som er suksess. Ellers blir de andres blikk for viktig, og du får ikke samme glede av prosjektet.

2. BYGG DITT NETTVERK

Mange tror de faktisk hjelper deg ved å være skeptiske og stille spørsmål til din sprø plan, om å for eksempel ta seg betalt for at folk skal kaste seg ut i havnebassenget midtvinters. Helt ok, og jeg har nok selv vært på begge sider av denne forsøksvise hjelpen. Om de som ikke tror på deg får deg til å tvile selv er det veldig naturlig, om du bruker andres skepsis til å tenke: jeg skal vise dem, så er det jo en slags hjelp likevel. 

Men det er slitsomt å føle seg misforstått og undervurdert, og ytre motivasjon for suksess gir ikke samme glede (Se pt. 1.) Derfor; finn din egen heiagjeng å sparre med, og som kan gi deg råd. Og som du kan gjøre det samme for. Let dem opp, spør om de vil være med i en mastermind-gruppe, og ikke spør om råd fra folk som aldri vil forstå hva det er å drive eget. For dine venner er kloke og omsorgsfulle folk, men du trenger også venner der dere først og fremst kan snakke om business. Om du skal lykkes som gründer må du nemlig være så oppslukt at du har lyst til å snakke om det å bygge og utvikle langt mer enn du kan forvente med folk som ikke gjør det samme. 

3. BURN THE BOATS

Jeg burde kanskje ha sagt det før, men sier det i hvert fall nå; disse rådene er ikke for alle. Det finnes flere enn én måte å koke et egg, så når jeg sier at du skal selge alt du har og investere i din egen idé. Så ikke gjør det. Men gjør det, bare gjør det, for fasan!

Kast deg ut i det ukjente, for du lander uansett i verdens tryggeste sikkerhetsnett, velferdsstaten. 

For skal du lykkes må du være sulten, og det skal mye til å bli sulten her i verdens beste land. Så sørg for at du har skin in the game. Masse. Da blir det også enklere å be andre om å satse på deg og din idé. 

4. GREED IS GOOD

Og her mener jeg ikke at pendelen skal svinge helt tilbake og du skal gå fullstendig Gordon Gekko. Du er sikkert en samvittighetsfull og samarbeidsvillig kvinne, med et varmt hjerte og et brennende ønske om å skape noe bra for andre. Great! 

Men du er nødt til å gjøre dette også for deg selv, og for ditt eget ønske om å være finansielt fri til å gjøre hva du vil. For om du tenker at du ikke ønsker å være finansielt fri, kan det hende du, som meg, har vært hardkodet til å tro at det er det samme som å være nærmest ond.

Gordon Gekko

Du har sikkert lyst til å gjøre verden til et bedre sted med din idé. Flott! Jeg også! Da må du oversette din visjon til tall. Store, harde tall. Ikke gidd å kokettere med små nusselige tall for å ikke ta for mye plass. Ta plass, vær grandios. Finn noen som kan oversette din fremtidsplan til markedsanalyser, budsjetter og prognoser. Og sett deg høye mål, det er faktisk bedre for alle rundt deg. De blir ikke mindre av at du er stor. Og de høye målene behøver ikke nødvendigvis handle om profitt. Skal du lage grottelagret ost på eget ysteri, så sett deg som mål å vinne verdensmesterskapet i Ost om x antall år. 

For hvis du elsker det du driver med, er ikke engang himmelen grensen!

(Dette rådet er egentlig mest til meg selv, nå som vi skal utvikle KOK 2.0 og ekspandere til nye markeder. Store markeder. Og så en ting til; jeg trenger også en slik person jeg beskriver her; en som elsker tall, data og analyse, og som våkner opp om morgenen med intens glede over å få jobbe med Excel (eller Google Sheets, vi bruker Google Sheets).

Snart utlyser vi stillingen som CFO i KOK AS. DM om du kjenner noen som passer).

5. FÅ TYKK HUD, OG LÆR!

En ting er helt sikkert, du vil møte masse motgang. Du vil synes synd på deg selv, ligge i fosterstilling på sofaen og bli kvalm om du ser varemerket til selskapet ditt. Men så kan du velge å gråte ferdig, kort og hardt, dyppe fjeset i iskaldt vann, gå over hva du lærte, og så fortsette videre. En fot foran den andre. Eller bare gi opp. For en mellomting er seigpining, tro meg, dette vet jeg alt om. 

Å falle for den enkle og forførende fristelsen det er å ta offerrollen er det absolutt minst konstruktive du kan gjøre. Finn heller ut hvordan du kan fikse systemet så andre ikke blir rammet av det du selv opplevde. 

Den prisberømte og hyppig siterte boken Growth Mindset av Carol Dweck beskriver solid forskning på mentaliteten folk har når de møter motstand. Noen opplever at motstanden var de andres feil og tar en offerrolle. Andre tenker på hvordan de selv hadde et ansvar i hendelsen og lærer av det så de blir sterkere. Boken beskriver også hvordan vi kan jobbe med å dyrke en vekstmentalitet for å vokse både personlig og profesjonelt. Vil du være gründer; les denne!

6. TRO PÅ DEG SELV – SÅ ENKELT, SÅ KREVENDE

7. LES MASSE BØKER, FINN NOE SOM ER SÅ SPENNENDE AT DU IKKE KAN SLUTTE
8. HA DET GØY!

PS: Jeg har egentlig en haug mer å si om de tre siste, men det får komme siden. Akkurat nå er jeg nemlig på en skamløs og høyst velfortjent ferie på Maldivene, og vi skal ut og snorkle 🤿

en_USEnglish